Musiikkivideo, joka aiheuttaa ongelmia

Musiikkivideot ovat tärkeä osa nuorisokulttuuria. Ne toimivat paitsi viihteenä, myös levittävät uusia trendejä nuorison keskuudessa. Nuoret kopioivat musiikkivideoilla näkemiään artisteja ja ilmiöitä niin hyvässä kuin pahassa. Entäpä sitten, kun musiikkivideo edustaakin kyseenalaista kulttuuria ja levittää pahoja vaikutteita nuorten keskuuteen? Nuoret ovat aikuisia herkempiä erityisesti päihteisiin, seksuaalisuuteen ja kehonkuvaan liittyvissä asioissa. Vaikka musiikkivideoilla kuvatut tilanteet ja ihmiset eivät yleensä vastaa todellista elämää, videoiden luoma illuusio saa nuoret helposti ajattelemaan, että heidän pitäisi pyrkiä samaan omassa elämässään. Näin he alkavat helposti tavoitella täysin epärealistisia asioita, mikä voi aiheuttaa ahdistusta ja masennusta. Monien mielestä onkin moraalisesti kyseenalaista, että tällainen materiaali on nuorten vapaasti saatavilla televisiossa ja netissä.

Musiikkivideoiden riskit ja mahdollisuudet nuorille

Musiikkivideoilla näytetään usein kauniita, viimeisen päälle laittautuneita laulajia sekä seksuaalisuuteen liittyviä teemoja. Hoikat ja vähäpukeiset tanssijat ovat arkipäivää nykyajan musiikkivideoissa. Usein musiikkivideoissa kuvataan myös alkoholinhuuruista biletystä ja deittailua. Voiko tällaisen sisällön näyttäminen olla riskialtista nuorille, jotka vielä etsivät omaa identiteettiään ja määrittelevät itseään ulkoisten tekijöiden avulla? Musiikkivideoiden kauniit ja komeat julkkikset saavat nuoren helposti ajattelemaan, että heidän pitäisi näyttää samalta. Musiikkivideo voi pahimmillaan aiheuttaa alemmuudentunnetta, josta voi koitua nuorelle itsetunto-ongelmia ja masennusta. Voisi myös kuvitella, että videoilla kuvattu biletys saattaa kannustaa nuoria käyttämään enemmän alkoholia. Viattomaksi tarkoitetusta viihteestä voikin siis pahimmillaan muodostua riski nuorille.

Vaikka musiikkivideot saattavat välittää ei-toivottuja vaikutteita nuorisolle, ei pidä silti sulkea silmiään myöskään musiikkivideoiden hyviltä puolilta. Musiikkivideot ovat nimittäin myös tärkeä osa kulttuuria, ja ne voivat parhaillaan innostaa ja yhdistää ihmisiä. Laulajien ihailu voi olla myös positiivinen asia, sillä oman idolin seuraaminen tuo iloa nuoren elämään. Se voi kannustaa nuoria haaveilemaan ja tavoittelemaan omia unelmiaan. Jokainen musiikkivideo ei näytä pelkästään juhlimista ja vähäpukeisia ihmisiä, vaan videoiden tarinat voivat olla myös opettavaisia ja inspiroivia. Mikäpä olisikaan mukavampaa, kuin kääntää musiikkikanava päälle ja fiilistellä uusimpia hittejä yhdessä kaverien kanssa? Musiikkivideoista riittää puhuttavaa myös koulussa, ja uusi musavideo voi helposti olla päivän kuumin puheenaihe.

Musiikkivideoiden vastuullinen näyttäminen

Kuinka musiikkivideoiden ongelmat ja riskit sitten saisi minimoitua? Ensinkin on kiinnitettävä huomiota siihen, kuinka helposti musiikkivideot ovat nuorten saatavilla. Nykypäivänä on lähes mahdotonta rajoittaa nuorten pääsyä netin ja television ääreen, eivätkä vanhemmat pysty juurikaan kontrolloimaan nuorten netin käyttöä. Siksi tärkeintä olisikin tehdä lähtökohtaisesti musiikkivideoita, jotka eivät toimi huonoina esikuvina nuorille. Myös videoiden esittämisaika televisiossa vaikuttaa siihen, kuinka paljon nuoret katselevat niitä. Musiikkivideo voi olla nuorille sekä riski että mahdollisuus. Pahimmillaan se voi tehdä hallaa nuoren itsetunnolle ja saada tavoittelemaan epärealistisia asioista. Parhaimmillaan musiikkivideot voivat kuitenkin toimia inspiraationa ja yhdistää ihmisiä. Tärkeää olisi myös valistaa nuoria siitä, että musiikkivideoilla näytetyt asiat eivät vastaa todellisuutta eikä niitä pitäisi myöskään ihailla liian sokeasti.