Zumbamusiikki jokapäiväiseen elämään

Musiikki on lähes jokaiselle meistä hyvin tärkeä läheinen taiteen muoto tai ainakin toisinaan elämäämme jollain tavoin koskettava asia. Musiikkityylejä kun on laidasta laitaan, niistä löytynee jokaiselle jokin suosikki, jollaista kuuntelee päivittäin ja haluaa hankkia jatkuvasti lisää kyseisen tyylin musiikkia. Musiikkityyleistä zumbamusiikki edustaa mielenkiintoista osa-aluetta, joka on jokseenkin marginaalinen, nimittäin tämä musiikkityyli perustuu pääosin latinalaistansseihin. Zumba itsessään taas on aerobicinen tanssiohjelma, josta yllättäen naiset ovat innostuneet tai ainakin olivat innostuneita. Zumbamusiikki ja -tanssi ovat niin stereotyyppisesti naisten juttu, että useimmat miehet kammoksuvat koko ideaa lähteä mukaan sellaiseen humpuukiin. Voiko tällaisesta tanssi- ja musiikkityylistä saada jokapäiväiseen elämään sopivaa harrastusta? Useimpien mielestä musiikki joka on zumbaamiseen sopivaa ei välttämättä sovi joka päivä kuunneltavaksi. Mutta kyllä niitäkin hulluja riittää, joilla joka ikinen päivä tanssijalka alkaa vipattamaan zumban tahtiin.

Mistä innostus zumbaan on lähtenyt?

Zumban ovat kehittäneet Alberto Perez sekä yrittäjät Alberto Aghion ja Alberto Perlman 1990-luvun puolessa välissä. Zumban tanssiaskeleet perustuvat jossain määrin muihin tanssimuotoihin kuten, salsaan, hip hopiin ja rumbaan. Zumbatunti on intervallityylinen ja liikkeet kohdistuvat koko vartaloon. Zumbamusiikki zumbatunnilla voi olla siis hyvin vaihtelevaa ja tanssiaskeleet hyvin erilaisia. Zumban suuren suosion syy piileekin varmasti sen monipuolisuudessa ja kun on paljon vaihtelua siitä saa varmasti monia erilaisia innostavia kokemuksia ja mieltä piristäviä tuntemuksia. Zumbasta riittää jokaiselle jotakin ja siksi yhä useammat siitä nauttivat ja kaipaavat yhä uudelleen tanssimaan. Jotta voisi ymmärtää niin suuren innostuksen tällaista tanssilajia kohtaan, on tarpeen selvittää millaiset ihmiset yleensä tällaiseen hurahtavat. Ovatko he kaikki naisia, onko miehistä tanssijoiksi ja ovatko lapset innostuneet myös? Kun ajattelet yleensä ihmisten harrastuksia, zumbamusiikki ja -tanssi voisi todennäköisesti olla hyvin marginaalisen ryhmän harrastus.

On kuitenkin hyvin merkillistä, että ihmiset villiintyvät jostakin asiasta ihan pienessä hetkessä. Silloinkin, kun tiedetään, että marketin avajaisissa jaetaan ämpäreitä ja lisäksi on saatavilla kahvitarjoilu, ihmiset jonottavat saadakseen tällaisia ilmaisia asioita. Villiintyminen on jopa täysin järkyttävää, mutta mitä se kertoo ihmisistä? Ihmiset menevät helposti joukon mukana, seuraavat muiden esimerkkiä, miettimättä onko asia niinkään itseä kiinnostava. Zumbamusiikki itsessään voi saada myös suuria tunteita aikaan, joku voi alkaa etsimään tanssiaskeleita heti, kun kuulee sen kaltaista musiikkia vaikkapa ravintolassa, joku toinen vain haaveilee silloin seuraavasta zumbatunnista. Intoa tällaiseen on hyvin vaikea selittää ja vaikeaa on juuri ymmärtää miten pienessä hetkessä niin monet ihmiset voivat innostua niin helposti samanlaisesta harrastuksesta. Joukon paine on valtava ja ihmiset ovat helposti taivuteltavissa mihin tahansa, tästähän kertovat monet tutkimuksetkin.

Joka päivä zumbaa

Millaisia asioita teet päivittäin? Nukut, syöt, zumbaat. Kuinka moni ihminen voi vastata näin? Todennäköisesti äärimmäisen harva, mutta on niitäkin henkilöitä varmasti joitakin. Ehtiikö ihminen kaiken kiireen keskellä tanssia tai kuunnella musiikkia, jopa niin marginaalista kuin zumbamusiikki? On myönnettävä, että ajatus tuntuu oudolta, ellei ole intohimoinen musiikin tai tanssin harrastaja tai ellei tee työkseen jotain zumbaan liittyvää.Yhtä kaikki, on hienoa, jos joku pystyy pitämään sellaisesta hienosta päätöksestä kiinni, että ei minään päivänä jätä zumbatuntia väliin. Kun kuuntelet latinotyylistä musiikkia, voi olla, ettei zumba tule ensimmäiseksi mieleesi. Joillekin latinosta kuitenkin tulee mieleen juuri zumba, josta he varmasti saavat todella iloisen mielen.

Jos siis et vielä harrasta zumbaa, niin varmaa on, että kohta harrastat. Jos tunnet jonkun, joka harrastaa zumbaa, kysy häneltä mikä siinä oikein niin paljon kiehtoo. Mene kokeilemaan zumbatuntia, se voi olla paljon kivempaa kuin etukäteen ajatteleekaan. Zumbamusiikki avartaa maailmankatsomustasi, sillä se ei ole perinteistä haitaripolkkaa, jota voit kuulla Suomessa harva se päivä. Innostavaa, veren virtausta kohentavaa, sykähdyttävää, sympaattista, sitä kaikkea zumba ja sen musiikki ovat. Älä siis vain ajattele, kuinka noloa se voi olla, vaan ajattele, mitä hyötyä siitä voi olla. Onko mitään parempaa tapaa tulla hyvälle mielelle kuin zumbaaminen sopivan musiikin tahdissa? Zumbasta saatavaa riemua on mahdotonta kuvailla sanoin, sillä sen tietävät vain ne kaikki harvat lajin harrastajat, jotka ovat iloisia ja onnellisia voidessaan kokea zumban riemun jatkuvasti.